Om bandet

Lofot är svängig, en aning progressiv rockmusik med prunkande texter på svenska. Pekoral säger någon, magnifikt påstår en annan. Delikata toner från förr; Genesis, Bo Hansson och Pink Floyd möter din fantasi om att det bästa inte hänt än.

Jakten efter en genredefinition har visat sig vara fåfäng. Egentligen vill vi ju bara spela svinbra musik. Det är lite rock, det är lite pop. Det är engagerad leverans av text och melodi. Strängen må brista men lyss, för tusan, lyss!

Carl Bäckersten - Gitarr, synt & sång
Fredrik Björnberg - Gitarr
Lars Erling - Trummor
Malin Bodin - Bas & sång
Timothy Hadarsson - Klaviatur & sång


De som älskar

Gamla vänner från Varberg och Ulricehamn blir nya vänner i Göteborg. Bakgrunden är brokig; metal, glam och bossa-Nova-trios. Ambitionen är tydlig: att skapa ett slags rockmusik. Gruppen bildades 2010 och belönades med juryns pris i GP-scen två år senare. Det hyfsat rosade debutalbumet “I en stad av ord” (2013) beskrevs av GP:s Johan Lindqvist med orden: "...folkrockigt meloditänk som då och då bryts upp av härligt knixiga Black Sabbath-riff”.

2015 återvände bandet till Svenska grammofonstudion där de tillsammans med Oskar Lindberg spelade in EP:n "Det sista ordet, det första såret" innehållandes publikfavoriten "Aldrig bråttom hem". Nu är det alltså dags för Lofot att via Lovely Records (bl.a. Hellsongs och Oh, Harry) släppa sitt andra fullängdsalbum “De som älskar”, vilket även blir den första Lofot-skivan som kommer att finnas tillgänglig på vinyl.

Albumet är ett poetiskt nedstamp i samtiden, en utandning av vardagsrealism och en hyllning till det förgängliga - alltsammans i ett paket av intrikata toner i en perfekt mix av nu och förr. Sedan senaste EP:n har pennor vässats, melodier skapats och scener äntrats inför små och stora publiker runt om i landet. Nu har alltsammans slutgiltigt kokats ned för att resultera i ett guldkorn i skivbacken.

“I ‘De som älskar’ manifesteras Lofots ursprungstanke: att skapa ett slags rockmusik på våra premisser. Vi har ju en förkärlek till kluriga melodier och en slags förundran inför orden. Så det blev ett album som inte låter sig begränsas till genrer, taktart eller harmonilära.”
/Carl Bäckersten, Lofot

Soundet på “De som älskar” har skapats tillsammans med György Barocsai och Kim Ruiz, två unga och talangfulla producenter, som producerat några låtar var på albumet. Texterna handlar om uppbrott och vuxenliv.
Musiken är tyngre. Saxofonsolot är jämrande, likt en theme song från 90-talet med en desperat ansats. Allt är väldigt, väldigt bra.

Sagt om Lofot:
“Ted Gärdestad möter Supertramp och Led Zeppelin”
“Sveriges bästa Liveband”
"Hårdpop i splitter ny retrokostym"

Foto: Jenniann Johannesson